think-622165_1280Wist je dat je de baas bent over je eigen gedachten?

Herken je al die hersenspinsels en doemdenk scenario’s. Op je werk? Met je kinderen? Of thuis. In je familie? Of jouw negatieve overtuiging over jezelf. Je moet iets gaan doen wat je nog nooit hebt gedaan. Wat als er iets gebeurt? Ik kan dit niet? Of hoe moet dit? Al die beren op de weg. Wat een energie kost dat allemaal….

Wat ga je doen? Wat kunnen je reacties zijn. Je gaat uit stellen om te doen. Of je ‘bevriest’ als het ware en je blijft malen in je hoofd. Of je loopt weg… met de overtuiging dat het toch niet lukt. En nog vervelender is als je je afreageert op je omgeving. Niet alleen jij heb last van je gedachtes, ook anderen hebben last van jouw gedrag. Herken je dat? Ik wel.

Je bent baas over je eigen gedachten. Heb je dat zelf al eens bedacht? En je gedachten veranderen doe je al continue. Alleen ze nog de goede richting op te sturen. En dat is te leren. Welnee, denk je dan. Wat een onzin. Zie je doet het alweer. 😀

Maar zeg eens eerlijk, heb je wel eens iets gedaan waarvan je dat niet voor mogelijk had gehouden? Bijvoorbeeld je stond er plotseling voor en moest acuut handelen. Of in situatie waarin je echt iets wilde en je was ervan overtuigd dat het ging lukken. Misschien heb je het toch weleens iets gedaan, onbewust of misschien zelfs bewust. En wat maakte dat het lukte?

Het is eigenlijk heel simpel. Werken aan je geest begint in je geest. Het begint met het bouwen van je zelfvertrouwen.

Hier mijn tips:

  1. Je gaat naar binnen bij jezelf om vervolgens te accepteren dat jij én dan alleen JIJ de baas bent over jouw geest en gedachten. Overtuig jezelf hiervan. Ik ben de baas van mijn eigen gedachten. Dat kunnen we allemaal. Spreek het anders hardop uit naar jezelf. ‘Ik ben baas van mijn eigen gedachten. Alleen ik ben de baas.’ En herhaal dat. Alleen door er zelf in te geloven merk je dat je erin gelooft en groeit je zelfvertrouwen. ‘Zo is het! Niet anders. Ik ben de baas van mijn gedachten…..’ Je hebt nu al een heel belangrijke stap gemaakt.
  2. Wat je dan vervolgens doet is dat je gedachten een andere richting opstuurt. Met je zelfvertrouwen, hoe je tegen dingen aankijkt stuur je je gedachten een andere kant op. Formuleer een toekomstige positieve situatie. Dit kan wel. Dit gaat lukken. Je stelt je voor hoe het is en blijft dat denken, zien, voelen, ervaren. Je gelooft erin dat het gaat lukken. Zie je het al voor je?
  3. Merk je dat dit proces lastig bij jezelf gaat. Ga wat doen. Ga bewegen, wandelen, hardlopen. Kom van je plek. Door de beweging geef je ruimte aan je gedachten en om daarmee op positieve gedachten en overtuigingen te komen. Probeer het maar eens.
  4. Herhaal. Herhaal, herhaal je positieve gedachten, voorstellingen. Spreek uit. Klap erbij in je handen of bekrachtig het door op je benen te slaan.

En werkt het al. Schrijf onderaan mijn blog jouw ervaring of jouw manier hoe jij met slechte gedachtes om gaat.

En dan heb ik nog twee inspirerende filmpjes voor.

Een wat je ziet is niet altijd wat er is.

De tweede een wetenschappelijk onderbouwd en geïllustreerd verhaal hoe je hersenen kan trainen, veranderen.

Wil je zelf eens ervaren hoe je in je onderbewuste je belemmeringen en obstakels kan beïnvloeden, kom dan 24 april kennismaken met een avond systemisch werken in Badhoevedorp. Begeleiders: Margrit Hintzen en Pauline van Cromvoirt.>>