social-media-552411_1920Heb je weleens gehoord van systemisch werken of familieopstellingen? Dacht je, dat is niks voor mij? Of weet je niet goed wat het is? Ben je nieuwsgierig naar nieuwe manieren die werken aan een oplossing? Misschien heb je wel van andere mensen gehoord welk impact het op hen heeft! Systemisch werken of familieopstelling is een methodiek die kan helpen antwoorden te vinden bij belangrijke vragen in het leven of bij organisaties. Met een groep mensen worden dilemma’s inzichtelijk gemaakt.

Ik werk graag met Systemisch Werken als instrument omdat het een ongekende krachtige positieve werking kan hebben. Of het nou gaat over je familie, relatie of werk.

7 redenen om eens kennis te maken

1.       Heel veel gebieden toepasbaar

Tijdens een opstelling hoef je niet je familie op te stellen, ook een relatie (probleem), werk, loopbaan, opvoedingsproblemen, ziekte, verslaving, het maken van een keuze of inzichten in (werksituaties). Ook helpt het als je je boos, depressief of angstig voelt. Ofwel het helpt iedereen die zakelijk of privé vastloopt zonder echt te weten waardoor. Ben je bezig met een zoektocht om jezelf te leren kennen, vraag je je af wie ben ik en wat wil ik? Een familieopstelling kan je hier ook ontzettend goed bij helpen. Het geeft je namelijk antwoord op de vraag waarom je doet zoals je doet en hoe je in het leven staat.

2.       Kern van het probleem

Systemisch werk dringt snel tot de kern van een probleem of patroon door. Daardoor kan systemisch werken veel effectiever en krachtiger zijn dan jaren therapie of coaching. Het is vaak verbazingwekkend hoe snel de juiste inzichten komen en ruimte ontstaat om de goede keuzes te maken.

3.       Iedereen verrijkt

Een fabeltje is dat je altijd zelf een vraag dient in te brengen om er zelf van te leren. Ook het deelnemen als representant of deelnemer kan een enorme impact en inzicht geven op jouw leven, werk, je gedrag. Niet alleen diegene met de vraag wordt geholpen iedereen gaat nieuwe kennis naar huis.

4.       Brengt veel in beweging

Verwondering, rust, stilte, verzoening, antwoorden en keuzes: systemisch werken/ familieopstelling maakt veel los. Het is een indrukwekkend proces wat continue in beweging is. De resultaten kunnen heel krachtig doorwerken in iemands dagelijkse leven. Een opstelling wordt vaak als diep ontroerend ervaren. Misschien wel magisch. Roering en beweging is er zeker. Overigens heeft systemisch werken niets met helderziendheid te maken.

A5 flyer systemisch werken elke 2e woensdag5.       Lange krachtige doorwerking

Er gebeurt iets onverklaarbaars. Door de opstelling zijn de representanten in staat, de onderliggende vaak onbewuste dynamieken met zijn verstrikkingen weer te geven. De effecten van systemisch werken/ familie opstellingen kunnen heel snel merkbaar en zichtbaar zijn. En de doorwerking kan soms wel maanden soms jaren duren. Elke keer weer zijn er nieuwe inzichten of word je herinnerd aan de essentie van de opstelling. In de loop van de tijd word je vrijer en meer jezelf en dus krachtiger.

6.       Hernieuwde kracht

Systemisch werken helpt om te kunnen voelen en ervaren wat er werkelijk met je aan de hand is. Het is dan ook vooral deze hernieuwde kracht, die veel meer is dan alleen inzicht en hulp biedt bij allerlei uiteenlopende vragen.

7.       Organisatie opstellingen

Organisatieopstellingen zijn er voor bedrijven en organisaties. De opgestelde representanten vertegenwoordigen bijvoorbeeld een hele groep, een bepaald aspect of abstract begrip zoals directie, een afdeling, een product, de klanten, doelen, blokkades, een campagne, het bedrijfsimago, etc. Met een opstelling kan bijvoorbeeld helder worden waarom doelen niet worden bereikt, of welke beleidskeuzes er gemaakt dienen te worden of welke sollicitant het beste in het team past. De representanten krijgen alle benodigde informatie rechtstreeks uit het (‘wetende’) veld, zonder dat ze iets over het betreffende bedrijf hoeven te weten.

Systemisch werken/ familieopstelling is een heel krachtig instrument die ik graag gebruik in mijn begeleiding in een groep of 1 op 1. Samen met representanten aan een opstelling werken vind ik de mooiste manier. Wil jij eens kennismaken met systemisch werken of familieopstelling? Woensdag 13 juli is er weer een opstellingavond waar je zelf getuigen kan zijn van de krachtige werking. Ik nodig je graag hiervoor uit. >>

Wil je meer weten of lezen over familieopstellingen, kijk dan op deze pagina>>

Recent gaf ik een webinar over familieopstellingen. Daarin vertel ik je ook meer over mijn eigen ervaring en de werking ervan. Deze en meer hierover vind je op deze pagina.

Heb je al ervaring met systemisch werken / familieopstelling? Ik lees graag je reactie hieronder!