troebelwaterVorige week hadden we over aannames ofwel veronderstellingen. Maar je hebt ook vooronderstellingen. Wat is het verschil?

Vooronderstellingen

Vooronderstellen = aanname vooraf die niet meer ter discussie staat, die je voorlopig als waar aanneemt. We noemen ze ook wel denkpatronen. Ze hebben een functie om ervoor te zorgen dat we elkaar goed begrijpen; als je om een stoel vraagt, krijg je geen koekenpan, en het voorkomt veel blikschade 🙂

Vooronderstellingen zijn ook aannames/overtuigingen waarvan gebleken is dat ze nuttig, zinvol en effectief zijn in de communicatie tussen mensen onderling of die iemand zelf met zichzelf voert.

Vooronderstellingen zijn niet per definitie waarheden. ”. Belangrijk is om te ontdekken of ze voor jóu waar zijn!

NLP (Neuro linguïstisch programmeren) is gebaseerd op een aantal vooronderstellingen “waarheden”. De vooronderstellingen in NLP zijn afgeleid uit het werk van Milton Erickson en Gregory Bateson.  De grondleggers van NLP, Richard Bandler en John Grinder, vroegen zich af wat precies maakt dat succesvolle mensen zo succesvol zijn en bestudeerden ze onder andere Milton Erickson.

Zo ontdekten ze dat mensen op een bijzondere manier in het leven stonden. Ze werden onbewust gestuurd door krachtige uitgangspunten (bekrachtigende overtuigingen) waardoor ze succesvoller in hun communicatie en gedrag waren dan anderen. Een reeks van ideeĂ«n en overtuigingen dienen voor hen de basis die als ‘waar’ worden aangenomen en waarop wordt verder gebouwd.

MSM-7-2009-NLP-vooronderstellingenNLP heeft vijftien vooronderstellingen die tot het basisfundament behoren van de methodiek NLP. De vooronderstellingen zijn  dus niet “de absolute waarheid”, het zijn subjectieve geloofsovertuigingen. Ze geven je ruimte en flexibiliteit in je communicatie en gedrag en helpen je succesvol in het leven te staan.

Vooronderstellingen helpen je onbevooroordeeld waar te nemen, jezelf Ă©n de ander vanuit een ander perspectief te zien. Veel meer te leven in het nu en te accepteren dat wat er is.

En geloof mij: als je deze basisprincipes kunt toepassen in je communicatie – of het nu privé is of zakelijk, als manager of ‘ fondsenwerver’ – het vergroot je communicatie enorm. En het geeft je een enorm inzicht in communicatieruis en hoe je deze ook kan voorkomen. Ze helpen je krachtiger en succesvoller te maken.

 

In de training Effectief communiceren 27 maart maken we aanzet tot verdieping tot enkele van deze vooronderstellingen.  (meld je nog aan >>)

Hieronder heb ik de 15 NLP vooronderstellingen voor je op een rijtje gezet. De komende blogs zal ik enkele van deze vooronderstellingen verder uitdiepen.

NLP vooronderstellingen

 1. Heb respect voor het ‘wereldmodel’ van de ander.
 2. De betekenis van je communicatie is de respons die je krijgt
 3. Lichaam en geest zijn een.
 4. De kaart is niet het gebied. De woorden die wij gebruiken zijn NIET de gebeurtenis die zij weergeven.
 5. Gedrag is de belangrijkste informatiebron over iemand.
 6. Elk huidig gedrag is de beste keuze die er is.
 7. Elk gedrag heeft een positieve intentie.
 8. Het gedrag is niet hoe iemand is maar hoe iemand doet.  Accepteer de persoon, niet persé het gedrag.
 9. Iedereen heeft alle hulpbronnen in zich die nodig zijn om de gewenste resultaten te halen.
 10. Ik ben de baas over mijn geest en daarom over mijn resultaten.
 11. De persoon met het meest flexibele gedrag heeft de grootste invloed.
 12. Falen bestaat niet, er is alleen feedback.
 13. Weerstand bij een gesprekspartner is een teken van gebrek aan rapport.
 14. De betekenis van al het gedrag en verandering ervan is afhankelijk van de context en ecologie.
 15. Eenwording, heel wording met jezelf is de missie van het leven.

17quotestopnieuwbeginnenEn als laatste wil ik eindigen met mijn eigen ‘vooronderstelling’

 

Je mag elk moment opnieuw beginnen – Louise Hay

Maar kies vooral. Kies elke dag opnieuw voor een nieuwe jij. Kies vandaag om blij en dankbaar te zijn, om niet meer te roddelen, niet meer te kwetsen of niet meer te draaien. En ga je vanmiddag de fout in? Kies dan gewoon opnieuw. Een nieuwe start, gewoon daar waar je nu staat en niet aan de andere kant van de wereld kijkend naar wat allemaal fout gaat.