Systemisch werken/ familieopstelling

  • Krijg je geen grip op vervelende terugkerende patronen?
  • Loopt je relatie met je partner vast?
  • Sta je niet stevig op je plek?
  • Problemen met werk?

Een opstelling geeft inzicht in de herkomst ervan en dat is veelal jouw familiesysteem. Maak kennis of onderzoek met deze effectieve methode. Pauline van Cromvoirt – Glanskracht, organiseert samen met Buro Eenvoud middagen waarbij we werken met systemisch werken ook wel bekend als familieopstelling. Familieopstelling is een helder middel om onbewuste, belemmerende patronen aan het licht te brengen om zo ook daadwerkelijk ruimte voor verandering te creëren.

Bij een opstelling gaan we systemisch ‘kijken’ onder aanwezigheid van anderen als representant voor jouw familie. Iemand brengt een probleem ofwel vraag in. Het kan gaan over je werk, je relatie met familie of partner of hoe jij meer in je kracht of op jouw plek kan komen te staan. Gedurende de opstelling worden de krachtvelden zichtbaar die invloed hebben jouw vastlopen. Het wordt helder hoe jij in verhouding staat tot anderen. En hoe je hiermee omgaat. Oplossingen dienen zich aan door een andere kijk op de situatie en hoe je anders kan handelen.

Systemisch Werken/familieopstelling kan je helpen bij thema's als

Moeizame familierelatie

 

Verlies, Ziekte scheiding, dood

Werk: loopbaan, leiderschap, relaties, verlies?

Verstoorde partner relatie

 

Gezondheid, ziekte, lichaam

Verslaving, oorlogstrauma dwangmatigheden??

Wat is systemisch werken/ familieopstelling?

We behoren allemaal tot systemen toe bijvoorbeeld een land, een cultuur, een godsdienst, je werk, je school, je club en je familie

Systemen hebben op allerlei niveaus invloed op ons dagelijks leven; mentaal en fysiek, thuis of op het werk. Onze allereerste bron is de familie. Dat is onze bron van herkomst waaruit we worden geboren en (meestal) opgroeien. We zijn ons meestal niet bewust waar het vastlopen vandaan komt. Systemisch werken (familieopstelling) is een methodiek.die je helpt om jouw knelpunt ofwel verstrikking beetje bij beetje te ontwarren. Tijdens de opstelling nemen personen (representanten) de plaats in van familieleden, collega’s, gebeurtenissen of andere belangrijke elementen die een rol spelen bij een probleem. Verborgen dynamieken worden op deze manier zichtbaar.

Als het golft…

dan golft het goed
niet te stuiten niet te sturen  
duurt het dagen duurt het uren.
als het golft dan golft het goed

De Dijk

AGENDA

 

Workshop familieopstelling

Zaterdag 6 november

13.00 – 17.00 uur

Bergen aan Zee

Workshop familieopstelling

Vrijdag 17 december

13.00 – 17.00 uur

Amsterdam

VOOR WIE?

Iedereen kan deelnemen aan deze opstellingen. Ze kunnen inzicht geven in vragen over bijv. ziekte, relaties, familie, kinderen, geld of baan. Het helpt ook als je je boos, depressief of angstig voelt.

Kortom, familieopstellingen zijn er voor iedereen die vastloopt in terugkerende thema’s en patronen, zonder echt te weten waardoor.

KOSTEN

 

vASTgeLOPEN?

Misschien herken je ook wel dat je vastloopt. Dat je in gedrag- en denkpatronen verstrikt ben geraakt! In je relatie met je partner, met je kinderen, familie of op het werk. De bron is veelal ons ‘systeem’ van herkomst en dat begint met onze familie.

Zonder veel woorden laat een familieopstelling ons snel zien wat de onbewuste oorzaak is achter ons gedrag. Verborgen verbanden worden gezien in het grotere geheel. Pas als deze zichtbaar zijn, zijn er nieuwe mogelijkheden om ons los te maken van hardnekkige patronen.

Uitleg van familie opstelling in een kort filmpje.

Meld je hier aan met datum workshop en vermelding representant of vraagsteller of win meer informatie in over familieopstellingen.

12 + 3 =

Wat onze deelnemers vonden…

“Ik heb nieuw inzicht gekregen in mijn relatie tot mijn ouders”

“Bijzonder om zo mee te voelen met de ‘rol’ die je inneemt. Mooi het teruggeven van de ‘last”.

“Ik realiseerde me plotseling iets over de relatie tussen mij en mijn zoons”.

“Dat je familieopstelling niet persé met je familie hoeft te doen. Nieuwe inzicht is dat het bevrijdend werkt.”

“Leerzaam en helderheid gevend maar ook rust. Dat laatste door jullie manier met de mensen om te gaan.”

“Ik vond het een fijne avond. Goede sfeer, plezierige groep mensen. Ik ben geraakt dus er heeft iets bij mij plaats gevonden wat na gaat werken.”

Enige tijd geleden heb ik deelgenomen aan een familieopstelling die werd georganiseerd en geleid door Margaret en Pauline. De ontvangst was hartelijk en zij konden ons allen een veilige omgeving bieden waardoor een aantal van ons bereid was om een situatie over hun persoonlijk leven die belemmerend werkte in te brengen. In een ver verleden had ik al eens kennisgemaakt met familieopstellingen en ik wilde dit keer meedoen als representant. In een tweetal gevallen werd ik opgesteld en voelde als het ware de energie van de persoon die ik vertegenwoordigde door mijn lichaam vloeien. Daarbij hoefde ik en voelde ik ook niet de behoefte om iets te zeggen maar werd het voor de vrager duidelijk wat mijn positie was binnen haar vraagstelling en dat werkte in beide gevallen verhelderend. Het was mooi om te zien wat de energie met ons allen deed. Het was een bijzondere avond.

 

Esther van Westing

“Mijn eerste familieopstelling werd geleid en georganiseerd door Pauline en Margaret. Ik wist niet wat te verwachten en vond het allemaal een beetje mysterieus. Ik dacht, wat is een representant en hoe gaat diegene mij verhelderende inzichten verschaffen? Ik nam mijn vriend ook mee en vertelde hem heel weinig. Uit pure nieuwsgierigheid besloot hij mee te gaan. Hij is iemand die doorgaans best nuchter is en niet zo gauw overtuigd is.

We waren beiden niet van plan om een vraag in te brengen maar wilden de kat uit de boom kijken. We werden echter wel beiden gevraagd om representanten te zijn en dat bleek een zeer unieke ervaring te zijn. We werden gevraagd om bepaalde familieleden te “spelen” door degenen die een bepaalde knelpunt in hun leven wilden oplossen of verklaren. Ondanks dat deze personen volstrekt vreemden voor ons waren die we nog nooit eerder hadden ontmoet, voelden we toch intuïtief aan wat de familieleden voelden of dachten en konden we zodoende bepaalde inzichten verschaffen en emotionele verheldering brengen aan de vrager.

Mijn vriend was stomverbaasd dat de ingevingen die hij kreeg zo accuraat konden zijn ondanks dat hij de vrager nog nooit ontmoet had.

Zelf besloot ik na twee keer representant te zijn ook een vraag in te brengen en de ervaring was zeer inzichtelijk en emotioneel helend. Het was ook ontzettend leerzaam zowel als representant als vrager. Ik zou de ervaring zeker aanraden aan iedereen die voor een dilemma staat of met bepaalde vragen zit.

Margaret en Pauline zijn beiden ook zeer medelevend en professioneel in hun begeleiding, weten je op je gemak te stellen en voelen ook snel aan welke opstelling nodig is om de vrager duidelijkheid te verschaffen in hun vraagstuk.”

 

Talitha Elmendorp