angst-haas-uitsnedeJe zou het woord “angst” alleen al willen vermijden toch? Dat is althans de eerste reactie van heel veel mensen.

Realiseer je je dat onze maatschappij en reclame inspeelt op onze angst, op gemis, pijn, het ontbreken, schaarste, tekort, verlies.

 

 

 

 

  • Denk maar eens aan verzekeringen. De angst voor overstroming, brand, diefstal, beroving, ongeval, de dood,
  • Maar ook een bodyscan. Angst voor ziektes en de indruk dat je het met een scan kan voorkomen of er snel bij bent.
  • Of wat denk je van de postcode loterij? Je koopt toch maar een lot want stel dat het lot in jouw straat valt en jij hebt geen lot gekocht en je buurman wordt zomaar miljonair. De angst om dát te missen!
  • Angst er niet bij te horen. Met mode of auto’s, materie. Het dragen van dure merken omdat je er anders niet bijhoort misschien. Slank zijn want anders voldoe je niet aan je norm van je omgeving.
  • De reclamekreet: op is op!  De laatste exemplaren! B De laatste voorstelling! Appelleren op de angst om het niet meer te kunnen meemaken. Dus je koopt gauw!

Weglopen

Onze eerste reactie is vaak voor angst weg te lopen of niet willen zien of horen maar juist in de reclame spelen ze in op je angst of gemis zodat je juist hun product gaat kopen en een soort waarborg hebt dat het verzekerd is of een of ander voordeel biedt.

Ook ons lichaam geeft een signaal af van angst of pijn. Dat is een signaal waar je naar dient te luisteren. We worden verkouden of ziek. Vaak is de oorzaak verminderde weerstand, te hard werken, stress, te laat naar bed, ongezonde voeding, weinig bewegen, buitenlucht, vitaminegebrek of onverwerkte emoties. Je bent jezelf aan het verwaarlozen. En dat negeren we. We gaan door en door totdat de man of vrouw met de moker komt. En dan kan het echt goed fout zijn.

“Lichaam en geest zijn één”

Is mijn uitgangspunt en met mij vele geleerden. Lichaam en geest helpen elkaar. We weten uit onderzoek dat sommige “medicijnen” werken soms geen gevolg zijn van het middel zelf. Het placebo effect. Dus… Geen pilletje of poedertje maar onderzoek je geest.

Achteraf als je stilstaat, rust neemt,  weet je dat je je gevoel hebt genegeerd. Je bent te lang door gegaan met hollen, met negeren, met ontkennen of stilstaan.

Vermijden

Onze eerste reactie is dus pijn vermijden. En nog meer met geestelijke pijn. Bijvoorbeeld bij verlies van werk, relatie, partner, gezondheid of succes.

Maar ook deze angst hierover kan ons doen verlammen om door te leven met wel een kwalitatief leven. We bevriezen en zetten ons vast.

De heling van de pijn is de pijn aan te gaan. Te onderzoeken, te zien, een plek te geven, te aanvaarden dat het er is. Hierin zit de heling, de “genezing” en tevens komt daarin de beweging van verwerking met als gevolg groei en ontwikkeling.

AngstPijn aangaan

Anders dan de pijn te vermijden is het de pijn hoe vreselijk eng en pijnlijk dat ook is, is aan te gaan.  Veel bekenden en onbekenden vertellen op hun manier hetzelfde verhaal Eckhart Tolle, Tony Robbins, Oprah Winfrey, Deepak Choprah, maar ook onze Nederlandse Marinus Knoope, Annemarie Postma enz…

Je eigen afweer tegen de angst is het infuus waarmee je de angst in leven houdt.
Erik van Zuydam

Investeren

Waarom wel investeren in bijvoorbeeld in een verzekering, een bodyscan, een postcodeloterij lot maar geen investering in jezelf? Als moeder, vrouw, manager, partner, werknemer. Waar blijf jezelf reflectie? Je verlangen in het helen en groei?

Ben je toe aan zelfontwikkeling, je volgende groei, je succes en geluk? Durf je de stap te zetten, gehoor te geven aan je onderhuidige interne gepruttel?  Ben je klaar met je dilemma, of lichamelijke klachten. Durf je weerstand en angst aan te gaan?

Stel je zelf bloot aan je diepste angst; En daarna, heeft angst geen macht meer; En de angst voor vrijheid slinkt en verdwijnt; Je bent vrij. Jim Morrison

Neem de stap

Doe het voor jezelf. Ik help je er graag bij en loop naast je!

Elke groei is een sprong in het duister, een spontane, onopzettelijke daad zonder het voordeel van de ervaring. Henry Miller

En soms is je pijn en gemis of je verlangen nog niet groot genoeg. En moet er eerst nog iets gebeuren.

Neem gerust contact op voor jezelf, jij en je team, voor je werk, om omdat je verder wil…>>>