Flexible?- ExploredSta je op het punt om op vakantie te gaan? Of heb je het al achter de rug? Stel je voor je komt aan na een lange reis op je plek van bestemming. Je hebt afgelopen jaar hard gewerkt en bent toe aan je welverdiende vakantie.En wat blijkt… enorme tegenvaller. Je hotel valt tegen, de camping, het gezelschap waarmee je rondreist, het huurhuis. Wat dan? Wat doe je dan? Mokken? Boos en chagrijnig zijn. Ja, ik heb het ook weleens mee gemaakt. Je hele vakantie stemming is bedorven. Wat nu? Wat levert je dat op?

 

Persoon met het meest flexibele gedrag heeft de grootste invloed

Vandaag bespreek ik weer een van de basisprincipes (vooronderstelling) van NLP (Neuro Linguïstisch programmeren). Namelijk de persoon met het meest flexibele gedrag heeft de grootste invloed.

Ben je in staat om je gedrag aan te passen aan de situatie dan ben je in staat om er flexibeler mee om te gaan. Als je star bent, kan er een impasse ontstaan. In zo’n situatie wordt er al helemaal niets bereikt, laat staan resultaten behaald. Met andere woorden met deze vooronderstelling wordt bedoeld, hoe flexibeler jijzelf met je eigen ‘subjectieve’ ervaringen weet om te gaan, hoe effectiever je gedrag wordt.

Leer flexibiliteit aan

Mijn tip is: Leer jezelf een flexibele houding aan. Dat is niet automatisch doen wat een ander van je wil, maar onderzoeken wat jou remt en wat je motiveert van binnen uit om er anders tegenaan te kijken.
Hoe ondersteunen je overtuigingen of laat je juist in kringetjes lopen. Je kunt je overtuigingen bijstellen, resetten. Een coach zoals ik kan je daarbij helpen.

De mogelijkheid om je benadering te wijzigen

Als je je “starre” overtuigingen en stelligheid versoepelt dan ben je instaat om je kijk hierop te veranderen. Zo ook je benadering naar anderen heroverwegen.
Helaas hebben wij niet altijd controle over de dingen die wij in ons leven toegeworpen krijgen. Of het nou gaat op je werk of in privé situaties. Een negatieve ervaring kan je niet veranderen. Wel de manier hoe je ermee omgaat. Dus als het tegen zit is het prettig wanneer je flexibel kunt zijn en je verwachtingen bijstelt.

Flexibel zijn is echter niet hetzelfde als grenzeloosheid. Het gaat over de opmerkzaamheid, ofwel ‘out of the box’ kijken, ontwikkelen. Hoe zijn nu je spontane reacties op situaties? Heb je daarmee het leven creëert dat het beste bij je past of niet? De wijze waarop jij je leven en je werk bewust inricht en hoe je bereid bent actie te nemen zegt veel over je flexibiliteit.

Acht effectieve vragen.

Houd dus niet langer vast aan je oude overtuigingen, maar onderzoek: ·wat kan ik anders zien.

  1. hoe kan ik andere betekenissen aan gebeurtenissen geven?
  2. hoe ik vanuit een ander perspectief kijken of vanuit een andere context zien?
  3. hoe kan ik out of the box denken?
  4. hoe sta ik open voor de nieuwe situatie en wat is er mooi of leerzaam aan, je open staat voor andere geluiden?
  5. hoe sta ik open voor anderen “geluiden”, meningen of invalshoeken?
  6. hoe het óók kan?
  7. hoe kan ik  met veel minder stress en meer vriendelijkheid relaties aangaat en uitbouwt?
  8. hoe kan ik mijn persoonlijk plezier verhogen –nu en voor de toekomst?

Een persoon die  het meest flexibele gedrag bezit heeft de grootste invloed en bezit een hoge mate van creatief vermogen.