conductWie mij al enige tijd heeft gevolgd weet dat ik ontzettend geïnspireerd ben door Benjamin Zander. Bij het afscheid van KWF Kankerbestrijding als werkgever heb ik mijn eigen leerervaring door middel van Benjamin’s uitspraken kunnen uitdrukken. Ook de naam van mijn bedrijf Glanskracht is mede geïnspireerd op Benjamin Zanders levens filosofie en quotes. Wie is deze man? En wat inspireerde mij in hem?

Benjamin Zander 22 t/m 25 augustus in Nederland

Hij was dirigent van het Boston Filharmonisch Orkest waaronder ook het jeugdorkest. Ook gaf hij les aan het New England conservatorium. Nu is hij naast dirigent, schrijver, inspirator en spreker waaronder op TED. Tot mijn grote verrassing komt Benjamin Zander Van 22 t/m 25 augustus naar Scheveningen. Daar werkt hij samen met een speciaal samengesteld Nieuw Orkest. Deze ‘Musical Journey’ is gratis voor publiek! >>

Wat inspireert mij?

Zijn optimistische manier van denken, denken in kracht en talenten van mensen is wat mij aanspreekt. Als dirigent probeert Benjamin Zander het beste uit musici te halen. Zijn leiderschap als ‘stille’ dirigent om het beste uit anderen naar boven te halen en hen te laten schitteren zag ik ook als mijn taak in de samenwerking met vrijwilligers. Goede leiders zijn mensen die in staat zijn anderen te inspireren om het beste uit zichzelf te halen en zo met kleine gebaren zeer betekenisvolle verbindingen mogelijk te maken.

Denken in kansen

Benjamin denkt in kansen en mogelijkheden iets waar ik mijzelf weer in terug herken in de grondbeginselen van NLP. In iedere ervaring schuilen kansen, is zijn overtuiging. “Ieder moment van de dag liggen ze binnen handbereik. Zander heeft zelf behoorlijke tegenslagen moeten verwerken waaronder zijn ontslag aan het conservatorium in Boston, Van elke tegenslag leer je. ‘De kunst van het mogelijke’. Zijn kern van ‘The Art of Possibility’ is te leren uit neerwaartse spiralen te komen en te verhuizen naar een gebied van oneindig veel mogelijkheden.

Quotes van Benjamin die mij inspireerde

De kracht van het orkest en zijn ‘stille’ dirigent is zoals gezegd een beeldspraak voor mij. “De dirigent van een orkest maakt geen geluid. Hij is afhankelijk van zijn kracht en vermogen om andere mensen krachtig te maken. Ik realiseerde mij dat het mijn taak is om mensen bewust te maken van hun talenten en mogelijkheden. En hoe weet je als het gelukt is… Kijk naar hun ogen. Shining eyes.”… Zie hier het videofragment van TED.  Ook dat zag ik terug bij de SamenLoop-vrijwilligers. Voor KWF Kankerbestrijding mocht ik vrijwilligersevenement SamenLoop voor Hoop in Nederland introduceren.

onderwijsPrestaties op school

Zander gedachtegoed over de prestatiedruk in het onderwijs bij kinderen vind ik herkenbaar bij twee op groeiende pubers.
‘Zo rond hun zesde komen kinderen in wat ik “de wereld van de neerwaartse spiraal” noem. Op school word je vergeleken met andere kinderen en opeens wordt het voor ouders belangrijk dat het ene kind beter is dan het andere. Voordat je naar school gaat, zijn je ouders enthousiast over alles wat je doet. Maar dan krijg je cijfers en met de cijfers komen de angst en de onzekerheid. Cijfers zijn een meetinstrument om uit te maken of het ene kind beter is dan het andere. Zo is het natuurlijk niet bedoeld. Iedereen zal zeggen dat onderwijs bedoeld is om het hart en het verstand van kinderen open te stellen voor nieuwe ervaringen. Maar de cijfers staan in de weg. Het is een fnuikende ervaring voor een kind. Vanaf dat moment werkt alles helaas tegen de intelligente optimist.’ – Bron Optimist>>>

Prestaties op je werk

Ook op je werk word je beoordeeld aan de hand van periodieke beoordelingen. Ga er vanuit dat (de meeste) mensen er iets moois van willen maken. Als de prestaties even tegenvallen, zie ze dan niet meteen als de oorzaak van het probleem, maar eerder als de bron van de oplossing. Die oplossing wordt vaak gevonden door de juiste manier van coaching.

Mijn inspiratiebronnen voor jou

Meld je ook snel aan voor Benjamin’s gratis concert of lezing 22- 25 augustus 2014
• Laat je inspireren door mijn training die ik geef over samenwerken met vrijwilligers.- Masterclass Leiderschap van vrijwilligers en jou – 18 september.
• Of kom naar de training effectief communiceren en ontdek je eigen glanskracht en leiderschap
• Of laat je coachen door mij. Eerste coaching van 90 minuten is gratis.
• Ted Talk: The Art of possibilty- Benjamin Zander volledige uitzending