iedereen gaat doodJip Keijzer

Afgelopen zaterdag, 28 februari is het alweer drie jaar geleden (2012) dat Jip Keijzer is overleden aan de gevolgen van botkanker. Hij is dan 24 jaar oud. Jip is boeiend en wijs.

Jip heeft mij heel erg geïnspireerd, net zoals veel anderen (ex) kankerpatiënten tijdens SamenLoop voor Hoop, mijn eigen moeder en mensen die ik ken(de) met kanker, zoals Helga Borman en Marleen Kipping.

 

 

 Oorlog in Roermond

Afgelopen zondag bij een bezoek aan mijn veldstraatroermondvader in Roermond werden we verrast door een militaire colonne van Amerikaanse legervoertuigen. Ze stopten op de Andersonweg om een krans te leggen. De straat, voorheen Maastrichterweg is naar de bevrijder Major General Anderson genoemd.

Wat bleek? Het was 1 maart de dag dat Roermond in 1945 werd bevrijd in de tweede wereldoorlog. Toen ik de foto’s en verslagen van mijn vernielde geboortestad Roermond in de exposite cultureel centrum ECI zag realiseerde ik mij pas wat dood, verderf en wederopbouw in die tijd betekende.

 

Leven en dood.

 

Het is goed een keer stil te staan -of opnieuw- stilstaan bij ons leven. En wat het leven ons te bieden heeft. En wat anderen die ons voor zijn gegaan, hebben gegeven en ons leren.

 

Het valt mij zo op dat woorden soms dodelijk kunnen zijn. En anderen juist woorden uit de weg gaan.

 

Jip die heeft meegedaan aan het programma Over mijn Lijk heeft daar een duidelijke boodschap voor ons hierover. Vlak voor zijn overlijden vroeg Patrick Lodiers van BNN’s Over Mijn Lijk hem wat nou het belangrijkste was wat hij nog wilde zeggen tegen iedereen die achterbleef.

 

 

quotesleef