impossiblewood-951875_960_720

Herken je dat? Je hebt een hoofd vol plannen, goede bedoelingen, maar je vindt niet de deurknop om de deur te openen, om opgang te komen? Het lukt je niet om in actie te komen of aan de slag te gaan? Vaak zit daar een overtuiging of zelfs overtuigingen achter die jou klein houden. Die jou in de greep houden om te twijfelen, te heroverwegen, te bevriezen of zelfs te vluchten.

Eerder schreef ik al over onze stemmetjes: onze belemmerende overtuigingen.

Wat is ook al weer een belemmerende overtuiging?

Een hardnekkige gewoonte, een negatieve overtuiging die zich uit in een gewoonte die niet voor je werkt. Ze zijn niet de waarheid maar voelen slechts zo.

Welke opdracht hebben je gedachten gekregen? Om je te beschermen tegen pijn. Alleen het beheerst je zo dat je niet meer goed het kaft van het koren kan scheiden. Lees meer in mijn vorig blog.

Niets heeft betekenis pas als je er betekenis aan geeft.

Wat kan je doen om geen gehoor te geven aan je beperkende of belemmerende overtuiging?

Nou er is gelukkig een manier om die negatieve misleidende stemmetjes de kop in te drukken. Je verandert het radiostation.

Byron Katie heeft hiervoor een prachtig model ontwikkeld. The WORK: Vier vragen die op een eenvoudige maar effectieve manier jouw belemmerende overtuigingen omdraaien.

1. Is het waar?

Je stelt jezelf de vraag ‘is het waar?

  • Wat is de realiteit?
  • Waar is je bewijs?
  • Bijvoorbeeld: ‘is het waar dat ik een naar mens ben als ik duidelijk aangeef als ik iets niet wilt? Of ‘is het waar dat ik nog niet goed genoeg ben om dat werk te kunnen gaan doen? Ga niet in op je eerste beste gedachte of antwoord wat in je opkomt. Neem even de tijd om stil te staan of het ‘echt’ waar is…

2. Kun je absoluut weten dat het waar is?

  • Kun je weten wat het ‘beste’ voor iemand is?
  • Kun je meer dan ‘God’, “Allah” onze creator weten?

Weet je 100% zeker, zonder enige twijfel dat het waar is? Bijvoorbeeld: Weet jij 100% zeker dat jij naar mens bent als je iets niet wilt? Of dat je nog niet goed genoeg bent om dat werk te kunnen gaan doen?

3. Hoe reageer je, als je die gedachte hebt?

  • Hoe voelt dat binnenin je?
  • Hoe behandel je anderen?
  • Wat doe of zeg je dan specifiek?
  • Brengt die gedachte stress of vrede in je leven?
  • Kan je een vreedzame reden vinden om die gedacht vast te houden?

Welke prijs betaal jij voor het hebben van die gedachten, welke prijs betaal je in je zelfvertrouwen, je geluk, in je succes, in je relatie? Bijvoorbeeld: Welke prijs betaal jij voor het vasthouden van de gedachte dat jij naar mens bent als je aangeeft iets niet te willen? Of door te geloven dat niet goed genoeg bent om dat werk te kunnen gaan doen? Schrijf het op.

4. Wie zou jij zijn zonder die gedachte?

Hoe zou het leven zijn als je die gedachte nooit meer kan hebben?

Als je deze gedachte niet meer zou hebben, als deze gedachte niet waar zou zijn. Wie zou je dan zijn zonder deze gedachte? Bijvoorbeeld: Wie zou jij zijn zonder de gedachte: “Ik ben een naar mens als ik aangeef iets niet te willen”. Of “ik ben niet goed genoeg om dat werk te kunnen gaan doen”.

Je zou een waardevol iemand zijn in deze maatschappij omdat jij je kennis, ideeën en inzichten met anderen deelt. Zonder de beperking dat je niet de moeite waard bent. Je zou vrij en bevrijd zijn van de gedachten die je klein houden en je ervan weerhouden je volledige potentieel te leven.

Mogelijk5. Keer je belemmerende gedachte om

Zou jouw overtuiging/ gedachte, maar dan omgekeerd van de eerste overtuiging ook waar kunnen zijn?

In de laatste stap draai je – na de 4 vragen – de overtuiging om. Je komt er dan achter dat de omgekeerde overtuiging net zo waar is, zo niet nog meer waar kan zijn.

Draai het om: Ik ben aardig als ik mijn grenzen aangeef. Of ‘ik ben goed zoals ik ben en wat ik te bieden heb is meer dan de moeite waard.’ Kunnen deze overtuiging net zo waar zijn, of nog meer waar?

Als je jezelf deze vier vragen stelt zult je merken dat het tegenovergestelde net zo goed waar kan zijn. Vind een aantal voorbeelden die de omkering ondersteunen. De voorbeelden hoeven niet alleen op je belemmerende overtuigingen en gedachtes te liggen. Het kan ook iets met je bedrijf, werk, relaties, privé te maken hebben. Bijvoorbeeld ik word niet rijk. Ik ben dom. Ik heb geen tijd.

Schrijf graag onder aan blog jouw ervaring met deze oefening. Misschien heb je zelf een andere tip die voor jou werkt. Ik hoop hoor het graag.

Wil je kennismaken met mijn coaching dan bied ik je een gratis coaching aan van 1 1/2 uur aan. Schrijf je jouw ervaring onderaan dit blog dan krijg je de tweede sessie voor helft van de prijs.