IMG_5992klnuisnedeThe sky is the limit wordt in figuurlijke zin gebruikt voor je ongelimiteerde mogelijkheden. Alles heb je in huis. Dus wat staat er in de weg?

Afgelopen zondag werden we getrakteerd door mijn vader (en opa) op een zweefvlucht. Mijn vader, – inmiddels 80- had al enige jaren eerder een zweefvlucht als origineel cadeau gekregen. We combineerden deze dag met een familiereünie en – herdenking. Mijn moeder zou vandaag 9 september 76 zijn geworden. Het cadeau, was al enige jaren oud en door omstandigheden – waaronder het weer- nog niet eerder uitgevoerd. Maar gelukkig voor mijn vader, het aanbod was niet vergaan, versleten of verlopen. En ook gelukkig voor ons. Wij waren een jaartje ouder en de kids mochten daardoor ook meevliegen met jaarlijkse open dag van de Venlose Zweefvliegclub. Wij troffen het met het weer, met de vluchten, de thermiek én piloten…
Een grandioze geestverruimende ervaring.

Wat zijn mijn leerervaringen van zweefvliegen?

 

Sky is the limit

The sky is the limit wordt in figuurlijke zin gebruikt voor je ongelimiteerde mogelijkheden. Toen Neil Armstrong zijn voeten op de maan zette, ontkrachtte hij weliswaar de letterlijke betekenis van deze Engelse uitdrukking, maar de figuurlijke betekenis zette hij enorm veel kracht bij: alles wat je kunt bedenken, is mogelijk.

Bedenk dat als het mogelijk is dat iets fout loopt, het ook mogelijk is dat het goed loopt, zelfs beter dan verwacht. Welk beeld wil jij voor ogen houden? Alles wat je bedenkt is ook daadwerkelijk om te zetten naar resultaat, en daarbij is alles mogelijk: de wereld ligt voor je open.

Overzicht: en onderdeel van een geheel

Een andere inzicht die ik tijdens mijn vlucht kreeg en toen ik alles zo klein en nietig onder mij zag liggen, is, als je alles van een afstand bekijkt, je overzicht hebt, de problemen klein zijn, je het in een context kan plaatsen. Je kan het geheel overzien. Hoe vaak zit je niet midden in een probleem. Verzwolgen door de vaak negatieve energie, rondjes draaiend, leeglopend, niet in staat zijnde om eruit te stappen. Je voelt je zwaar. Je ziet geen uitweg. Herken je dat? Maar gebeurt er als je er uitstapt?

In NLP (Neuro linguïstisch programmeren hebben we hier een mooie oefening voor om met een frisse blik vanuit een ander gezichtspunt naar de situatie te kijken. De drie waarneemposities.

waarneempositiespictogramDe drie waarneemposities oefening klik hier voor oefening>>

In je werk en thuis helpen je deze drie manieren van kijken je op een andere wijze kijken naar een bepaalde situatie of positie. Het geeft je inzicht, lucht om in perspectief het geheel te overzien en te kunnen handelen.

  • Ook waarnemen maakt onderdeel uit van effectieve communicatie. Op 7 oktober geeft Glanskracht een training Effectief communiceren. Boek je vóór 10 september dan betaal je slecht € 95, – in plaats van € 295, – >>