visHerken je zelf ook dat de mooiste wendingen in je leven louter zijn ingegeven door het toeval?

Of zie je ze niet als toeval?

Wij mensen denken in oorzaak en gevolg en negeren het toeval. We denken dat het toeval maakbaar is.

Veel mensen die mens en organisaties vernieuwen schenken aandacht aan juist dat toeval… Waarom? Omdat HUN succes “toevallig” aan deze gebeurtenissen te danken is… Alleen wat “opvalt” is, dat zoveel successen worden gekarakteriseerd door het mislukken van vooropgezette plannen en idealen. Hoe vermoeiend en frustrerend is dat! Is dat weggegooide tijd en energie? NEE!

Ervaringsdeskundigen van mislukkingen zien het “toeval” dan ook als kans om positieve wending aan de dynamiek te geven. Met andere woorden TOEVAL is een KANS.

Leer fouten maken om te ontdekken wat je kracht is.

Mislukking hoort bij succes. Zoals dood bij het leven.

Er bestaat geen mislukking. Het is de weg naar succes.

Vorige week maandag was ik bij een werkcollege van Paul de Blot SJ Hoogleraar Business Spiritualiteit bij Nyenrode Business University. Een vitale 92 jarige Jesuit met een “rijk” leven en vol wijsheden…

Paul de Blot zei; “Mijn successen waren altijd een toeval. In het toeval herken je waar je sterk bent en waar je zwak bent. Veel projecten zijn volledig mislukt en kostte veel geld. Het is fout te veel te denken, hoe gaan we het morgen doen. De aandacht voor het NU verzwakt”

“Leer fouten maken om te ontdekken wat je kracht is”.

“Toeval bestaat niet… Succes is niet af te dwingen. Succes valt je toe!”

“Als we meer ons beleid aanpassen aan toeval dan zijn we veel succesvoller.

“Trial en error”

“Maak je keuzes vanuit je hart of je verstand? Kies je vanuit je hart dan luistert het naar toeval. Je luistert van binnenuit.”

“Aandacht die je geeft vanuit ratio, het denken, doet, werkt niet, aandacht die je geeft vanuit je hart geeft je nieuwe richting”.

Aha is dat hem dus. Hoe krampachtig je vast blijft houden wat je in de toekomst wil, hoe minder oog je hebt voor de ‘toevallige’ KANS die er ligt of langskomt.

Loslaten… dus..

En ja ik herken wat Paul zegt. Als je kans langskomt en je herkent hem en pakt, dan gaat het stromen. Dan klopt het gewoon! En je hart ook 😉

Ken jij ook zo’n moment of situatie? Heerlijk toch? Deel jouw ervaring hieronder in dit blog.

Anders help ik je graag. Je te supporten en aan te moedigen om de balans te vinden in denken, voelen en doen. Om te kiezen vanuit je hart. Om vervolgens open te staan voor de KANS die langskomt.

Je herkent vanzelf! Luister naar je hart!

O ja. 5 december is er weer een werkcollege van Paul de Blot. Ga je mee? Anders in januari weer.