minou pippi 2Ben jij ook zo’n Pippi Langkous-fan? Tenminste drie keer in mijn leven heb ik een intensieve Pippi periode beleefd.

De eerste keer was toen ik zelf jong was. Ademloos keek ik naar de televisie-uitzendingen met Pippi, Tommie en Annika, het paard Witje, Meneer Nilsson. Onze langspeelplaat, met groene hoes, ik weet het nog als de dag van gisteren, werd grijsgedraaid op de pick-up. Ik zie nog voor mij, de naald die blijft hangen of soms vervelend genoeg oversprong waardoor een spannend stuk miste. Na 20 minuten was het tijd de plaat te keren en op de achterkant naar het spannende vervolg te luisteren. Ik wist altijd precies wat er gingen komen: DonderKareltje en Blom, Witje het paard dat op de veranda graasde. Haar vader die werd beetgenomen door de zeerovers en gevangen werd gehouden op eiland Taka Tuka.

Jaren later kwam tijdelijk mijn neefje bij ons thuis wonen. Heerlijk een broertje vonden mijn zusje en ik. En ook hij werd gek gemaakt met onze Pippi Langkous verhalen. De groene langspeelplaat werd weer grijsgedraaid en wij beleefden opnieuw de avonturen van Pippi.

En natuurlijk bij de komst van mijn twee dochter beleefde ik voor de derde keer intensief mijn Pippi. De meiden werden natuurlijk al vroeg door mij volgestopt met oude video’s van Pippi. Nu werd de cd-uitvoering, de opvolger van de lp, heel vaak opgezet. Heerlijk!

Nu nog is Pippi mijn grote idool

Deze week confronteerde mijn puberende dochters mij ernstig. Ze hadden niet zoveel met Pippi. Het was ik die eigenlijk fan van Pippi Langkous was. Niet zij. “Ook het kinderfeestje -wat natuurlijk ook een Pippi Langkous feestje moest worden- was natuurlijk meer voor jou, mamma. Het was meer om je eigen verlangen weer eens te strelen, dan dat zij onze idool was.” Mmm. Confronterend maar ook waar …

spreuk_8 pippiEn wat maakt dat ik Pippi zo leuk vind?

Mijn grote jeugdidool vanwege die eigenwijsheid?  Het avontuur? Ze is ontzettend sterk want ze tilt zo het paard op. Pippi is vrij en onafhankelijk. Ze heeft een eigen huis, een tas vol met goud stukken. Pippi kan en mag alles, behalve ze kan niet rekenen.

Documentaire over Astrid Lindgren

Het toeval wilde, dat zag ik later, dat er afgelopen week donderdag 4 februari een documentaire over Astrid Lindgren, de schrijfster bij het Uur van de Wolf op tv was. Gelukkig hebben we tegenwoordig uitzending gemist. Astrid met haar verhalen heeft het beeld van vrouwen flink bijgesteld. Een goede reden om zelf eens te kijken wat Astrid ons met Pippi Langkous heeft laten zien.  Nu werd mij helemaal helder wie en waarom ik ben zoals ik ben geboren en getogen in die tijd. Herken je dat ook? Uur van de Wolf Astrid Lindgren >>

2016pippiminouOpzij schreef naar aanleiding van de tv-documentaire een artikel over 8 karakteristieken van Pippi

1.    Vrouwen zijn sterk
Pippi kan haar paard optillen boven haar hoofd.

2.    Vrouwen zijn financieel onafhankelijk
Pippi heeft een kist vol goudstukken in haar huis waarmee ze zichzelf kan onderhouden.

3.    Vrouwen hebben een eigen wil
Pippi laat zich geen regels opleggen. Ze richt haar leven in zoals ze zelf wil, ondanks dat dat niet wordt geaccepteerd door haar buren.

4.    Vrouwen staan stevig in hun schoenen
Pippi gelooft in haar eigen normen en waarden en laat zich niet gauw van de wijs brengen als iemand anders daar anders over denkt.

5.    Vrouwen zijn ondernemend
Pippi bedenkt altijd iets leuks om samen met Tommie en Annika te doen.

6.    Vrouwen kunnen alleen wonen in een groot huis
Pippi Langkous vindt het de normaalste zaak van de wereld dat ze als vrouw alleen in een groot huis woont.

7.    Vrouwen horen niet achter het aanrecht
Wanneer Pippi pannenkoeken gaat bakken vliegen ze door de kamer.

8.    Vrouwen durven net zo veel als (en soms meer dan) mannen
Pippi klimt zonder moeite op haar dak.

Herken jij enkele van deze eigenschappen bij jezelf? Of zijn het je diepste verlangens om zo te zijn of te worden. Of kom je tot inzicht dat je het nu wil doen? Dan is de tijd rijp en never too late. Goed idee!!!

Laat hieronder je reactie achter.

Pippi ’s karakter heeft ook een keerzijde. Wat denk je dat Pippi te leren heeft?