silhouetKen jij je comfortzone? Herken je hem? Hoe vaak waag je je een stapje buiten je comfortzone? Het is de plek waar persoonlijke groei echt plaatsvindt. En elke dag lonkt hij naar je. En waar ben jij nu? In of buiten je comfortzone?

Je comfortzone is de plek waar je je nu waarschijnlijk bevindt. Je comfortzone is jouw beeld over wat je wel en niet kan.

Afgelopen weken kwam ik behoorlijk mijn eigen comfortzone tegen. Durf ik daar uit te stappen? En ik weet het, ja uit de zone zit de groei, het leren en ontwikkelen. Best eng…Later daarover meer.

Inspiratie van persoonlijkheden

Grotere persoonlijkheden zoals Nelson Mandela, Annemarie van Gaal, Lucille Werner, Oprah, zijn ook uit hun comfortzone gestapt en daarin maken zij verschil met ons “gewone” mens. Hoe mooi en gedurfd is het van Sheryll Sandberg als ze haar machteloosheid op Facebook deelt over het plotselinge verlies van haar man en grote liefde Dave Goldberg.

Inspiratie dichtbij

Dichtbij kan ik er echt van genieten als ik andere mensen uit hun comfortzone zie stappen en dingen zie doen die ze niet van zichzelf hadden verwacht. Om dan maar niet te spreken over de lol die ze dan eraan beleven. Een klein stapje met grootse overwinning.

Zo ook zondag. We waren met een inzamelingsactie voor het Rode Kruis bezig. Een dame die vond het vreselijk om te leuren. “Ik ben niet van de verkoop. Ik kan dat niet. Ik die moet vragen. Niks voor mij.” Aan het einde van dag kwam ze trots vertellen dat ze zo ontzettend veel verkocht had en het heel erg leuk vond. Ze had nooit achter haarzelf gezocht dat ze dat zou kunnen. Heerlijk om haar te zien stralen.

Inspiratie door Nick Vujicic

Ik herinner mij nog de woorden van Nick Vujicic tijdens een recent seminar.  Al eerder schreef ik over deze man zonder armen en benen met slechts een romp en een drumstick als voetje in Nick Vujicic in mijn blog. Hij vertelde dat hij bedacht had dat hij met zijn levensverhaal andere scholieren en studenten kon inspireren om hen te laten geloven in hun eigen mogelijkheden. “Als ik dat kan met zo’n lijf dan kunnen meer mensen dat op ander gebied.” Zo begon hij zijn verhaal/lezing te promoten. Na 50 x  rondbellen kreeg hij nog steeds nee op het rekest en zij dan vervolgens met humor.. “Een ding is zeker. Na zo vaak bellen werd mijn verhaal steeds beter en beter.  Ik wist steeds pakkender, sneller en overtuigender mijn verhaal  aan de telefoon te presenteren. Ik werd een kei. “ En ja na de 53e keer had hij eindelijk een school gevonden die zijn verhaal wel wilde horen…. Inmiddels is hij Nick Vujicic topspreker.

Zijn succes is ook top. Hij ging uit zijn comfortzone en hij bleef geloven. Hij zag een tegenslag als een leermoment. Inspirerend.

magiccomfortzoneMag ik jou nu uitdagen om ook uit je comfortzone te stappen?

Je hebt wel wat lef nodig. Wie het lef heeft om zichzelf uit te dagen en zijn grenzen te verleggen ontdekt pas echt wat het leven nog meer te bieden heeft.

Hieronder wat tips om eens te beginnen.

Stap 1.

Word je bewust van je comfortzone. Je veilige zone. Merk hoe een deel van jezelf het liefst wil dat je  in je comfortzone blijft hangen. Dit is het deel in jou dat controle wil houden.

Stap 2.

Stel een doel. Weet wat je wilt. Dit is de belangrijkste stap. Je kan echt niet je comfortzone verlaten als je jezelf geen spannend of uitdagend doel hebt gekozen. Zo’n doel geeft je horizon waar je naar toe wilt. Het maakt je enthousiast, brengt je in een ‘vermogende’ stemming om aan de slag te gaan.

Stap 3

Stop met je aanpas gedrag. Door je aan te passen schuilt het gevaar dat je niet meer een stap durft te zetten of je je beperkt in de mogelijkheden die er zijn. Het stemmetje. Zo hoort het niet. Dit zijn we van je niet gewend. Wat zullen anderen wel niet van mij denken. Dit is niet de norm. We doen het al jaren zo. De omgeving verwacht…

Stap 4

Stop met bagatelliseren. Maak jezelf niet kleiner. ´Ach zo belangrijk is het nu ook weer niet.’. Ik ben best tevreden hoe het nu gaat. Wat ik wil is toch niet mogelijk. Je moet wel realistisch zijn. Je blijft met al die stemmetjes zitten waar je zit. Er komt geen beweging in. En na een tijdje zeg je dan “Zie je wel dat andere dingen belangrijker zijn. “ Je hebt daarmee je eigen gelijk gecreëerd. Ben je er verder meegekomen?

Stap 5

Beslis snel. Niet te lang over nadenken en treuzelen. Neem eerst de eerste stap en dan de tweede. Probeer het uit. Experimenteer! Aan de slag met je eerste stap. Neem die stap op je werk waar je al lang tegen aan zit te hikken, neem eens een moment voor jezelf, neem het initiatief om iets te veranderen in je leven wat je graag wilt.

Stap 6

Zorg voor vooruitgang in de richting die jij wilt. Elk kleine stap hoe klein ook helpt je met je zelfvertrouwen. Je zelfvertrouwen wordt dan elke keer weer beetje bij beetje een stukje groter. En dat geeft de kracht om weer het volgende stapje te zetten.

Blijf je doen wat je altijd doet, dan krijg je altijd wat je hebt gekregen. Wil je echt iets veranderen ga dan iets anders doen dan wat je altijd doet.

Door stappen buiten je comfortzone te zetten, merk je snel dat je jezelf vrijer en onafhankelijker voelt. Je krijgt meer zelfvertrouwen en dat is weer de basis voor een volgend stap. Een weg naar groei, vrijheid en onafhankelijkheid!.

Deel hieronder jouw stap en ervaring. Door uit je comfortzone te stappen en het hier neer te schrijven ben je al lekker bezig.

Voor vrouwen die worstelen met hun stap, vraag ik graag om mijn vorige blog te lezen en aan te geven welke stappen je wilt maken of waar je tegenaan loopt. Reageer hierop onderaan mijn blog en je krijg een gratis coaching ter waarde van € 150,-.