Sheryl-Sandberg_Lean-InDierbare collega Ankie Yap gaf mij bij mijn afscheid bij KWF Kankerbestrijding in 2013 het boek Lean in van Sheryl Sandberg.

Dat ik nu in 2015 zo geïnspireerd zou raken door vrouwen als Sheryl en er iets mee wil gaan doen had ik van te voren niet goed kunnen inschatten. Naast Sheryl, bewonder ik nog vele andere persoonlijkheden zoals Annemarie van Gaal, Oprah, Moeder Teresa. Wie bewonder jij?

Sheryl Sandberg

Sheryl Sandberg is een succesvolle en invloedrijke vrouw in de Verenigde Staten:  momenteel is ze COO van facebook. Ze was voorheen werkzaam op een topfunctie bij Google. Opmerkelijk is haar open- en eerlijkheid. Dat lees je terug in haar boek Lean In maar ook recent bij het plotseling overlijden van haar man David Goldberg was dat zichtbaar. Ze omschreef openhartig haar ontreddering  bij verlies van David. Ze is bekend om haar boek Lean In. Het boek Lean In richt zich op vrouwen om hen aan te moedigen hun ambities en dromen na te streven en zich te richten op wat kunnen in plaats van wat we niet kunnen. “Ook mannen kunnen er nog veel van opsteken”, zo schreef Ben Tiggelaar in zijn column. LeanIn.Org stimuleert vrouwen bij het delen van kennis en ervaring, met onderwijs en met de Lean In circles (netwerken).

Wat heb ik van het boek geleerd?

Veel in het boek gaat over iets bereiken in je werk. Voor ons vrouwen valt daar nog best wat winst te behalen. Nederland blijft met 10% ver achter bij Europa (gem. 23% )en wereld (24%). Feit is dat bedrijven met vrouwen in directie of Raad van Bestuur succesvoller zijn dat ondernemingen met alleen mannen.

Toch is dit zeker geen boek dat alleen nuttig is voor vrouwen die (bijna) een leiderschapsfunctie bekleden. Het gaat er juist om dat vrouwen de waardering krijgen die ze verdienen, of dit nu in een topfunctie is of niet. De tips die Sheryl geeft  zouden kunnen zijn voor vrouwen die meer waardering willen krijgen binnen hun vrijwilligerswerk, thuis of op de ouderavond van de school van hun kinderen.

Hoe kunnen wij daar wat aan doen?

 

Wat gaat er dan mis met ons, volgens Sheryl?

  • Vrouwen hebben last van interne (beperkende ) overtuigingen. Doordat vrouwen gebrek hebben aan zelfvertrouwen houden we ons in. Lean in pleit dat we ervoor moeten gaan!
  • Vrouwen hebben lage verwachtingen van wat ze kunnen bereiken. Vrouwen zetten hun carrièredoelen op een laag pitje vanwege partner en kinderen.
  • Vrouwen hebben vaak angst. Angst om niet aardig gevonden te worden, angst om verkeerde keus te maken, angst om negatieve aandacht te vragen. Bang zijn om een slechte echtgenoot, moeder of dochter te zijn.
  • Vrouwen onderschatten zichzelf. Een man kan zijn succes uitleggen in zijn vaardigheden en kwaliteiten. Een vrouw noemt veelal externe factoren zoals hard voor gewerkt, geluk gehad, hulp van anderen.
  • Vrouwen durven niet zo snel uitdagingen aan te gaan. “Dat heb ik nog nooit gedaan. Ik moet nog wel veel leren….” Een man hoor je dat niet zo snel zeggen. Ontwikkeling hangt samen met risico’s nemen, voor jezelf opkomen, en daarin zijn we juist in ontmoedigd.

Hoe breng je hier verandering in volgens Sheryl?

  • Als je geen zelfvertrouwen heb, doe dan alsof je dat wel hebt.
  • Heb je een slecht humeur ga dan geforceerd glimlachen en na een uur voel je opgewekter.
  • Wil je dat iedereen je aardig vindt, dan houd je jezelf tegen in veranderen. Je kan niet iedereen naar de zin maken….

Hoe kan je jezelf verbeteren volgens Sheryl?

Door doelen te stellen, met een tijdspad en hulp ga je aan de slag om je nieuwe vaardigheden aan te leren.

Wil je het boek ook lezen en bestellen? Dan kan dat hier
Bekijk op bol.com


Herken je je in Sheryl’s verhaal?

Graag zou ik weten wat er bij jou, wel en niet beweegt om iets wel of niet te doen.

 

Ik heb hiervoor een korte vragenlijst gemaakt. De antwoorden gebruik ik voor de ontwikkeling van een vrouwen coachingsprogramma waaronder online. Als je de korte vragenlijst invult dan ontvang je gratis 2 maanden lang wekelijks een online coaching programma. Anoniem kan ook!

Naar vragenlijst invullen >>

Meer lezen >>

Je mag ook een reactie achterlaten. Welke vrouwen bewonder jij?